مریم شیعه زاده | شهرآرانیوز؛ در هفتههای اخیر احتمالا بارها و بارها نام رودخانه «گنگ» را شنیده اید. رودخانهای که از آن به عنوان بزرگترین رودخانه شبه قاره هند یاد میشود و از کوههای هیمالیا سرچشمه میگیرد و پس از سیراب کردن هند، به کشور بنگلادش سرازیر میشود. چندی پیش انجام یک مراسم مذهبی در این رودخانه، هزاران نفر را به کام مرگ کشاند و آمار ابتلا به کرونا در کشور هند را به بیش از ۳۰۰ هزار نفر در روز رساند. در کنار این ارقام فاجعه بار، تصاویر مربوط به بیماران کرونایی در معابر هند و اجساد رها شده در گوشه و کنار شهرها، باعث شد تا حتی پاکستان هم برای کمک به بحران بزرگ هند دست به کار شود. پس از کمکهای دنیا به هند و کنترل نسبی اوضاع در این کشور، حالا اخبار دیگری از رودخانه گنگ به گوش میرسد که موجب هراس ساکنان حاشیه رودخانه شده است.
در هفته اخیر، اجساد رها شده قربانیان کرونا در این رودخانه؛ رفته رفته به ساحل میرسد و برخی منابع محلی شمار این اجساد را بیش از هزار تخمین زده اند. گفته میشود که علت رها کردن این اجساد در رودخانه، فقر مالی خانواده هاست و فارغ از ابعاد مختلف ماجرا، امروز میخواهیم کمی بیشتر درباره این رودخانه و چرایی تقدس آن برای اهالی این منطقه بخوانیم. کوم میلا یا کومبه میلا نام یکی از بزرگترین مراسم آیینی در دنیاست. جشنواره کوم میلا تا ۲ ماه برپاست و بین ۴۰ تا ۱۵۰ میلیون زائر در آن شرکت میکنند. این مراسم هر ۳ سال یک بار برگزار میشود و هندوها عقیده دارند در این جشنواره و با غسل در رودخانه گنگ، از گناهان پاک میشوند. آنها این گردهمایی را نماد صلح و توازن میدانند و امسال، با وجود هشدارهای کارشناسان بهداشت، دولت هند اعلام کرد که این مراسم را با رعایت شیوه نامههای بهداشتی برگزار خواهد کرد.
در آیین هندوئیسم موجودات مقدس و قهرمانهای افسانهای دارای جنسیت هستند. الهههای مونث در میان هندوها، نماد حیات و حفاظت از موجودات هستند و از بین همه آن ها، دستهای که جلوه مادری دارند، از اهمیت بیشتری برخوردارند و پرستش آنها سابقه طولانی تری دارد. رودخانه گنگ، لقب گنگ مادر را دارد و حتی بد نیست بدانید که کشور هند نیز در این آیین، بارات مایا به معنای مادر هند نام گذاری شده است و به همین دلیل، دارای تقدس هستند. هندوها طبیعت را، با هر شکل و شمایلی؛ مونث میدانند و به دلیل همه چیزهایی که تا اینجا خوانده اید، عقیده دارند که بیماری و پلیدی در این مراسم جای ندارد. متأسفانه این باور و انجام این مراسم در پاندمی کرونا، موجب شد تا عده زیادی به کام مرگ کشیده شوند.